måndag 15 februari 2010

Rågsiktskakor

Att få baka matbröd eller gott fikabröd har nästan blivit lite terapi för mig. Efter en oftast ganska lång dag med hög ljudvolym på jobbet så är det härligt att få ställa sig och baka bröd! Här kommer ett lätt och snabb bakat bröd:

Ugn 225 grader
50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1-2 msk brödkryddor
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap eller honung
13-14 dl ( ca 750 gr) rågsikt
Smällt fettet i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen med mjölk och fett i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt kryddor, salt, sirap eller honung och rågsikten. Arbeta degen till den är smidig, jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar, platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med balplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel och jäst kakorna under bakduk i 30 minuter. Grädda kakorna i mitten av ugen i ca 12 minuter, låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar