Ugn 225 grader
50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1-2 msk brödkryddor
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap eller honung
13-14 dl ( ca 750 gr) rågsikt
Smällt fettet i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen med mjölk och fett i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt kryddor, salt, sirap eller honung och rågsikten. Arbeta degen till den är smidig, jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar, platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med balplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel och jäst kakorna under bakduk i 30 minuter. Grädda kakorna i mitten av ugen i ca 12 minuter, låt kakorna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar